Deras barn dog – kan själva få betala förlossningen

I början av maj avled ett barn i samband med en förlossning på länssjukhuset i Kalmar. Förutom sorgen efter barnet riskerar nu paret att få betala kostnaden för förlossningen.

Morona Labergue och Magnus Österström gifte sig i september förra året. Ganska omgående blev Morona gravid och i början av maj skulle de ha blivit föräldrar till en pojke. Men barnet avled under förlossningen.

– När jag tänker på det som händer känns det väldigt jobbigt, säger Morona.

TV: Se hela inslaget här

Inget uppehållstillstånd

Utöver sorgen efter barnet riskerar paret nu att få betala för förlossningen. Anledningen är att Morona ännu inte fått upphållstillstånd och därför inte har de fyra sista siffrorna i personnumret. Det gör att landstinget med största sannolikhet kommer kräva paret på runt 70 000 kronor för förlossningen. All vård under graviditeten har de också fått betala själva.

– Jag har varit beredd att ta den här kostnaden eftersom jag ville att mitt barn skulle födas i Sverige och inte på Filipinerna som Morona kommer ifrån. Men nu känns det helt orimligt, säger Magnus.

Anmälde dödsfallet

I sovrummet i villan utanför Färjestaden står spjälsängen tom. På golvet intill ligger blöjpaket travade. Istället för att njuta av tiden som nyblivna föräldrar får nu paret ägna sig åt pappersarbete. De har anmält dödsfallet till Inspektionen för vård och omsorg och det faktum att de fått betala för all vård under graviditeten är anmält till Diskrimineringsombudsmannen.

– Just nu är allt kaos. Istället för att ha våran son här har vi ett pappersarbete som inte är av denna värld. Men jag vet att det ändå kommer sluta med att vi kommer få betala och det kommer inte handla om någon liten summa, säger Magnus.

Stoppat fakturorna

Gunnel Lindell, verksamhetschef på förlossningen i Kalmar säger till SVT Nyheter Småland att landstinget utreder ärendet och att man under tiden stoppat fakturorna.

– Vi bestämde oss för att ta frågan på ett högre plan och utreda ärendet eftersom situationen är som den är. De närmaste veckorna bör vi kunna lämna besked till familjen om hur det blir med betalningen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer