Hans Bengtsson och Karl-Erik Johansson från Ryd siktar in en sig på ett guld till nästa år. Det är andra gången de tävlar i SM i bridge tillsammans. Foto: Svenska bridgeförbundet

”Det är som ett gift för man vill ha en ny dos hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Johansson från Ryd har spelat bridge sedan 1955. I går tog 86-åringen SM-brons i veteranfinalen i Örebro tillsammans med Hans Bengtsson.

Kortspelet bridge eller som det också heter, kontraktsbridge, har länge varit en populär sport i Sverige. 86-åringen Karl-Erik Johansson från Ryd föddes i princip med ett kortspel i handen.

– Det gäller att gilla problemlösning. Bridge är lite likt korsord och jag har alltid ett på mitt köksbord som väntar på mig.

1978 vann Johansson sitt första SM-guld i bridge och efter det har det blivit ett till 2002.

– Jag har spelat bridge i 60 år och det blir bara roligare och roligare. I bridge är allt nytt hela tiden för varje spel. Där får jag min adrenalinkick som gör att jag tycker det är så roligt.

”Sätter Ryd på kartan”

Tillsammans med sin medspelare Hans Bengtsson kunde Ryds BK i finalen mot totalt 104 spelare ta en bronsmedalj hem till Smålandsorten.

– Vi sätter faktiskt Ryd på kartan genom bridgen. Förra året fick vi en silvermedalj i finalen så nästa år satsar vi på guldet, säger Hans Bengtsson.

Vad är så speciellt med bridge?

– Det är som ett gift för man vill ha en ny dos hela tiden. Spänningen och problemlösandet driver en, säger Bengtsson.

”Hoppas bridgen lever kvar”

Under finalen i Örebro fanns deltagare från 8-90 år.

– Finessen i det hela är att alla kan vara med.

Hemma i Ryd är Karl-Erik Johansson känd för sin passion. Han har drivit föreningen i många år.

– Man blir lite mallig för att man hållit på så länge. Nu hoppas man ju att bridgen lever kvar länge, säger Karl-Erik och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.