Kriminalvården handlade nästan korrekt Foto: TT

Det dröjde innan polisen larmades när morddömd rymde

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde mellan nio och fjorton minuter innan polis larmades när en morddömd man rymde vid en permission i Kalmar. Fördröjningen försvårade utredningen, konstaterar Kriminalvården i en incidentutredning.

Det var den 1 augusti i år som den morddömde mannen rymde under en permission han var på med sin familj i Kalmar. Med under permissionen var även en övervakare ifrån Kriminalvården.

Nu har Kriminalvårdens sektion för särskilda utredningar slagit fast att ”Kriminalvården på det stora hela har handlat efter lagar och regelverk.”

Skulle ringt polisen först

En åtgärd tillstår dock utredningen att man har brustit i  – kriminalvårdaren kontaktade först anstalten i Kalmar innan polisen larmades när den morddömde mannen sprang ifrån platsen.

Sökningsområdet blev större

Det dröjde mellan nio och fjorton minuter innan polisen larmades vilket försvårade eftersökningen av rymlingen då sökningsområdet blev mycket större, enligt rapporten.

Föreslår att anstalten ser över sina rutiner

Incidentutredningen föreslår nu bland annat att ”anstalten i Kalmar ser över sina rutiner för informationsöverlämning och händelsekedjan vid rymningar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.