Kanadagässen på bilden har inget med bajsbakterierna i Lenhovdasjön att göra. Foto: TT

Lenhovdasjön stängd för bad – nu ska fåglar avlivas

Publicerad

Förhöjda halter av e-coli har hittats i Lenhovdasjön, och kanadagässen som häckar vid badplatsen misstänks ligga bakom. Nu ska skyddsjägare avliva fåglarna.

Uppvidinge kommun har avrått från bad i Lenhovdasjön sedan i måndags. Vattnet visade sig vara otjänligt då tarmbakterier, e-coli, visade på högre nivåer än normalt.

– Vi har otjänligt vatten även i Fröseke, och det kan finnas en koppling till fåglarna, men det kan också vara fel, säger Karin Holst, förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.

Det är inte ovanligt att kanadagäss och andra fåglar trivts vid badplatser. Tidigare år har kommunen testat rovfågelsilhuetter för att skrämma iväg fåglar från badgästerna, men i år har det inte gjort jobbet.

Kanadagässen har blivit fler och badbryggan har behövts rengöras ofta.

Skyddsjägare inkopplade

Det går alltså inte att fastställa helt säkert att det är kanadagässen som ligger bakom det obadbara vatten. Men nu ser kommunen ingen annan lösning än att anlita skyddsjägare som ska avliva fåglarna.

– Det är alltid kanadagäss här, men i år är det extra mycket, säger skyddsjägaren Frans Karlsson som har fått uppdraget.

Enligt Frans Karlsson ska det röra sig om 30- 40-tal kanadagäss vid Lenhovdasjön, vilket är mer än vanligt.

Skyddsjakten pågår tidig fredag morgon, och det kan höras höga smällar då badplatsen ligger i Lenhovda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer