Hanna Karlsson fruktade en katastrof – så gick det efter torkan

Publicerad

I somras befarade Hanna Karlsson en katastrof efter sommarens torka. Men i efterhand menar hon att hon även lärt sig mycket för framtiden.

När SVT Nyheter Småland besökte lantbrukaren Hanna Karlsson i juni befarade hon att torkan skulle innebära en katastrof för lantbruket på Öland. Men drygt ett halvår senare har hon med hjälp av många olika lösningar lyckats parera katastrofen.

– Det har ändå gått relativt bra. Men många lantbrukare har fått ta till andra lösningar än vanligt, som att minska antalet djur, spä ut sitt foder med annat än man brukar eller kanske köpa foder, säger hon.

Nya lösningar för framtiden

För egen del har Hanna Karlsson gjort allt ovanstående men även två lite mer annorlunda saker. Eftersom hennes fodermajs växte dåligt i torkan slog hon av den tidigt och planterade istället råg. Rågen har sedan fått stå och växa hela vintern och varit något som de ungdjur som gått ute har kunnat beta. Hon provade även på att ströa med sand, det vill säga lägga ut sand för korna att ligga på i stället för halm.

– Det fungerade förvånansvärt bra så länge det var varmt ute och är nog något vi kommer fortsätta med i framtiden.

Lantbruket påverkas fortfarande

Inom lantbruket är konsekvenserna av torkan långtgående och enligt Hanna Karlsson är det ännu svårt att sia om hur det kommer att sluta.

– Vi påverkas ju fortfarande av torkan och kommer att göra det lång tid framåt. Det är ju inte så att bara för att regnet kommer så är allt bra, säger hon.

För många lantbrukare är ekonomin extremt ansträngd efter ett år med massor av extrautgifter. Men Hanna Karlsson tycker ändå att till och med torkan förde något positivt med sig.

– Jag har haft mycket mer kontakt både med mina grannar och med lantbrukskollegor. Det tror jag är något som vi kan ha nytta av längre fram, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer