Pastoralchef Åsa Ingvert på Svenska kyrkan i Växjö vill ha nattöppet för EU-migranter vid behov. Foto: SVT/Svenska kyrkan

Diakonicentrum fortsätter vara nattöppet för EU-migranter vid behov

Uppdaterad
Publicerad

Diakonicentrum planerar att för tredje året i rad, vid behov, anordna ett begränsat antal sängplatser till utsatta EU-migranter. Att det finns misstankar om att några av Diakonicentrums gäster har varit förövare och många andra offer i en liga av människohandel, innebär inte att man vill upphöra med verksamheten.

Diakonicentrum i Växjö har haft öppet hus och övernattning för EU-migranter i tre års tid. Och enligt planerna ska verksamheten med ett begränsat antal sängplatser fortsätta nu i vinter. Härbärget är planerat att vara öppet januari till mars 218.

Antalet EU-migranter som kommit till Diakonicenter i Växjö har dock minskat rejält sedan polisen slog till mot den organiserade människohandeln i förra veckan.

Människohandel med tiggare

Polisen misstänker nu att tiggeriet på många håll i Kalmar och Kronobergs län varit en del i organiserad brottslighet. Tio personer greps och ett tjugotal EU-migranter omhändertogs i förra veckan. Fem personer sitter häktade i Växjö och tre personer i Bulgarien, alla misstänkta för människohandel i samma härva.

Gäst hos Diakonicentrum misshandlade tiggare

Att några av Diakonicenters gäster nu misstänks ha varit förövare och ett stort antal av dem offer i den här härvan av människohandel gör inte att Svenska kyrkan ändrar sina planer. Inte heller att en av männen som tidigare dömts till fängelse för att ha rövat bort och misshandlat en tiggare har vistats hos Diakonicentrum i Växjö.

Pastoralchef Åsa Ingvert på Svenska kyrkan i Växjö vill svara på SVT Nyheters frågor via mail.

Hur påverkar det som hänt er?

– Vi delar frustrationen över människors utsatthet. Och upprördhet kring att vissa tar sig rätten att bestämma över andra.

Har ni någon ny strategi för framtiden?

– Vi fortsätter att se varje enskild människa och erbjuda gemenskap och utbildning om rättigheter för att möjliggöra egen makt och förändring av sitt liv.

Kommer ni att tillhandahålla sängplatser till EU-migranter även i vinter?

– Som inför varje verksamhetsplanering gör vi utvärderingar, riskanalyser och ställningstagande utifrån människors behov. Hur behovet och möjligheter ser ut i vinter kommer vi att följa och fatta beslut om längre fram.

Kritik från Bo Frank

Kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M) som även är förtroendevald i kyrkan har kritiserat Diakonicentrum i ett utspel i Smålandsposten. Bo Frank tänker nu lägga som förslag att kyrkans lokaler ska vara stängda som natthärbärge åt EU- migranter.

Hur ser ni på Bo Franks (M) utspel?

– Vi delar synen att människor far illa och att vi behöver ta ett gemensamt ansvar för att synliggöra människors utsatthet. När nu fattiga och utsatta människor finns mitt ibland oss behöver vi se dem och göra vad vi kan för att hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet