Fördubbling av stölderna – Jim bekämpar dieseltjuvar med åtelkamera

Uppdaterad
Publicerad

Dieselpriserna har varit rekordhöga de senaste månaderna och det har gjort att det blivit ett mer attraktivt stöldgods. Jim Dahlberg i Tingsryd har nu investerat i så kallade åtelkameror för att övervaka sina maskiner – och han lyckades nyligen fånga en misstänkt tjuv på bild.

Under mars månad anmäldes 35 dieselstölder i Kronobergs län, och i Kalmar län anmäldes 14 stycken.

– Kronoberg är väldigt ansatt. Det är mycket vägarbeten, många maskiner och tankar. E4 är också en parameter här, det är jättemycket stölder längs med rastplatserna, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson. 

Tingsryd

Antalet dieselstölder för mars månad har fördubblats i jämförelse med hur det såg ut samma månad 2021.

– Vi märker att vi är mer attackerade av dieseltjuvar på våra maskiner nu, säger Jim Dahlberg, vd på Liljegrens Entreprenad i Tingsryd.

Fångade tjuv på bild

Jim Dahlbergs företag har en stor maskinpark, som nu alltså bevakas av kameror nattetid. Och det dröjde inte länge innan det kom ett larm till Jims telefon och han åkte ut till platsen.

– Klockan halv två på natten fick jag en bild på en person som var inne på vårt område. Jag hoppade i kläderna och drog. Samtidigt ringde jag till polisen, så jag hade dem i telefonen när jag åkte ut. När jag kom fram skulle personen ge sig iväg och då sprang han ut till skogs. 

I klippet kan du se bilder på den misstänkta dieseltjuven som bär på omkring 12 dunkar. 

– Den här gången lyckades han inte, men tidigare har vi blivit av med 600 liter diesel en gång och 400 liter en annan gång, så vi kommer att fortsätta att sätt upp kameror, säger Jim Dahlberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet