Här är skaparna bakom konstverket Skalman, Ida Jacobsson och Felicia Skogh. Foto: SVT

Vita giraffer och träd av skrot intar Högsby bibliotek

Publicerad

I veckan är konstkollot från Kalmar konstmuseum på besök i Högsby. Under fem dagar får barn på orten lära sig att måla och skulptera.

Elva ungdomar mellan 10 och 15 år deltar i veckan på konstkollo i Högsby. Med skulpturer och målningar skildrar de flora och fauna både från verkligheten och fantasin.

– Det är ett projekt från Kalmar konstmuseum och den här veckan är det Högsbys tur. Vi gör det främst för barnens skull, för de tycker om att skapa och att komma hit, säger Mikael Ellingsen som är kolloledare men också konstnär.

Vernissage

När de skulpterar används ofta skrot så som avloppsrör och gamla stativ för tv-apparater. Ungdomarna får också lära sig flera sätt att måla på, så som att kopiera en bild i en bok genom att lägga ett overhead-papper på och rita av, för att sedan projicera bilden på en vägg och måla efter den.

– På fredag blir det vernissage. Då blir det kul att se vad vi har åstadkommit under veckan, säger Mikael Ellingsen.

Konstkollot turnerar runt på sex olika orter i Kalmar län i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.