Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronoberg är en av regionerna som köpt tjänster av hyrläkarbolaget Docia. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Upphandlingschefen “Vi ser allvarligt på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Både Region Kronoberg och Region Kalmar finns med bland regionerna som betalat för hyrläkare från ett bolag som enligt Skatteverket fuskat med skatter och avgifter med hjälp av misstänkta bluffakturor i Baltikum.

SVT:s granskning visar att en stor del av de svenska regionerna har hyrt in personal från hyrläkarbolaget Docia under 2019 och 2020.

I fjol utredde Skatteverket misstänkta penningströmmar från Docia och kom fram till att det delvis handlade om bluffakturor som skapades för att ledningen skulle kunna ta ut pengar ur bolaget utan att behöva betala skatter och arbetsgivaruppgifter.

Regionerna visste inget

Sedan januari 2019 har Region Kronoberg köpt tjänster av Docia för drygt en miljon kronor. De visste inte att bolaget utreddes av Skatteverket.

– Det är inget som vi har fått till oss. Vi förväntar oss att våra leverantörer hör av sig när sådant här uppstår, säger Daniel Adolfsson, upphandlingschef i Region Kronoberg.

Informationen var ny för honom och han har inte hunnit sätta sig in i några detaljer.

– Vi ser allvarligt på det här. Vi måste agera på något sätt men exakt var det här kommer att sluta i är för tidigt att säga än.

Region Kronoberg kommer att kontakta Docia för att få höra deras förklaring. De kommer också se över sina avtal med bolaget och jurister kommer att titta på vilka möjligheter regionen har att påverka.

– Vi får se vad vår utredning kommer att visa. Det kan bli så att vi väljer att inte använda dem mer eller att vi häver avtalet. Det är ganska mycket vi behöver sätta oss in i innan vi kan ge ett definitivt besked för hur vi kommer att agera, säger Daniel Adolfsson.

Anlitar inte bolaget längre

Region Kalmar län har köpt tjänster av Docia för drygt 700 000 kronor under 2019.

– I dagsläget har vi inget avtal med det här företaget, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Därför kommer regionen inte agera i nuläget.

– Vi har precis avslutat en upphandling vad gäller sjuksköterskor och där finns inte det här bolaget med. Vi har inte heller några planer på att anlita dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer