Bernt Petersson som bor på Öland upptäckte hundratals döda fiskar redan i påskas. Foto: Bernt Petersson

Fler rapporter om fiskdöd på Öland och Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Också i Degerhamn vid Kalmarsund har mängder av död fisk spolats upp på stranden. Det berättar Bernt Petersson som bor på västra sidan av Öland.

Det var på långfredagen som Bernt Peterssons grannar berättade att de sett en massa död fisk som spolats upp på stranden. Bernt gick dit och tog ett foto.

– Vi har bott här i över trettio år och aldrig sett något liknande, säger Bernt Petersson.

Fiskdöd i Östersjön

Degerhamn ligger långt söderut på västra Öland, nästan så långt man kan komma från Långlöt i nordöst där det fynd av död tånglake gjordes som Smålandsnytt berättar om i artikeln ovan.

– Man undrar naturligtvis vad det kan bero på, men det är inte så lätt att lista ut, säger Bernt Petersson.

Även på Gotland

Också från Gotland kommer nu rapporter om fiskdöd. Olof Söderberg, som bor i Visby, var på utflykt med familjen när de stötte på stora mängder rutten fisk.

– Det var någon gång i slutet av april som jag och min famlj var i När på östra Gotland där vi såg en massa död fisk, säger Olof Söderberg.

– Det luktade satan därute. Min dotter trodde att det var ål men fiskarna såg ut på samma sätt som de jag såg ikväll på Rapport. Den här fiskdöden verkar vara spridd över stora delar av Östersjön.

Se Olof Söderbergs film från När på Gotland här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Östersjön

Mer i ämnet