Foto: Ole-Tommy Pedersen/TT

Döda havsörnar oroar viltexperter

Uppdaterad
Publicerad

Flera sjuka och döda havsörnar har den senaste tiden påträffats i Oskarshamns skärgård. En teori är att örnarna ätit smittat fågelkött – och själva insjuknat.

Tre av de örnar som avlidit i området har skickats in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för analys. En till synes sjuk örnhona vårdas tills vidare hos Urban Rundström på Vilthjälpen. 

– Den är hängig och kan inte äta själv. Vi trodde först att den drabbats av blyförgiftning, men funderar också på om den kan ha insjuknat i fågelinfluensan. Det känns lite läskigt att inte veta, säger Vilthjälpens Ingrid Reyper.

SVA har sedan i november analyserat sju döda havsörnar – i ett aktuellt fall har provsvaren visat positivt för just fågelinfluensa. En möjlig förklaring är att örnen smittats genom att äta kött från en angripen och död fågel.

Men enligt Erik Ågren, viltpatolog vid SVA, finns det ingen risk för massdöd eller mer utbredd smitta hos de fridlysta rovfåglarna.

– Det kan handla om enstaka fåglar som insjuknar och dör. Får de hjärninflammation är det sedan ett ganska snabbt förlopp, säger han.

Influensan är vanligast bland sjöfåglar, där viruset sprids i vattnet.

– För exempelvis havsörnar är det vanligare med trafik- och tågdöd, säger Erik Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.