Polis på plats för en teknisk undersökning där kvinnan hittades skjuten Foto: SVT

Dödsskjutningen i Västervik: ”Är övertygad om att det rör sig om ett mord”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hölls slutpläderingar i hovrätten kring dödsskjutningen i Västervik där en kvinna dog efter ett skott i huvudet. Pojkvännen, som avlossade vapnet, dömdes till fängelse för grovt vållande till annans död.
Men kvinnans mamma är övertygad om att det rör sig om ett mord.

– Min huvudman är övertygad om att det rör sig om mord, säger Elisabeth Aronsson som är mammans ombud.

Kvinnan dödades genom ett skott i huvudet men tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att skottet avlossades avsiktligt. Eftersom en olycka inte kunde uteslutas friades mannen från mordanklagelsen.

Yrkar att mannen fälls för mord

Kvinnans mamma har själv med hjälp av sitt ombud drivit saken vidare till hovrätten. På torsdagen höll både försvarsadvokaten och mammans ombud sin slutplädering.

– Jag yrkar på att mannen ska dömas för mord och inte grovt vållande till annans död, ytterst till livstid men i alla fall ett betydligt längre fängelsestraff, säger Elisabeth Aronsson.

I tingsrätten dömdes mannen till sex år och fyra månaders fängelse. Försvarsadvokaten anser det styrkt att det rört sig om en olycka och tror inte att hovrätten kommer att göra en annan bedömning än tingsrätten. Han menar därför att tingsrättens dom ska stå fast.

Tror på en annan dom i hovrätten

– Försvaret gör sitt jobb när de säger så, men jag menar att det kan bli ett annat utfall i den här prövningen, säger Elisabeth Aronsson.

Ombudet trycker bland annat på den sammantagna bilden av hur kvinnan varit utsatt och hotad av mannen. Att hon flytt och levt skyddad från honom och när hon återvänt till honom blivit dödad.

– Dessutom trycker vi på att blodsbilden inte stämmer överens med det den misstänkte säger. Vi menar att han inte varit konsekvent i sin berättelse.

Hovrättens dom kommer den 10 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet