Helena Isaksson Baeck är kvinnan bakom musikprojektet Songlines som fick pengar av världsstjärnan Sting. Foto: TT/SVT

Helenas musikprojekt fick pengar från världsstjärnan Sting

Publicerad

Helena Isaksson Baeck i Kalmar är dokumentärfilmare. Och hade egentligen tänkt följa de ensamkommande flyktingbarnen med sin kamera. Men hon tänkte om och startade musikprojektet Songlines.

–  För jag kände att jag ville göra något på riktigt, säger hon.

Det som blev att göra något på riktigt var att skriva en projektansökan till Allmänna arvsfonden, och förklara i ansökan att hon och andra hon jobbade ihop med ville göra något för de ensamkommande flyktingbarnen. Och detta något var Songlines, en musikprojekt som i första hand vänder sig till unga ensamkommande och i somras fick fick ta emot en miljon kronor av världsstjärnan Sting. Hela den summa han fick i egenskap av Polarprisvinnare.

– Det är ju fantastiskt att få en sådan utmärkelse. Speciellt av en artist som Sting som är filantrop. Och skälet till att vi fick det var att vi jobbar med musik men också mänskliga rättigheter, säger Helena Isaksson Baeck.

Fått ännu ett pris

Det som började i mindre skala i vintras har vuxit i storlek. Idag finns Songlines på flera orter i södra Sverige och i veckan fick organisationen ytterligare ett pris, Framtidens musikpris. Och i somras ordnade Helena med ett kollo för ensamma ungdomar.

– Det är svårt på sommaren, när man inte har någon familj och inte någon sysselsättning, då är det lätt att bli deppig.

TV: Se hela inslaget om projektet här

Helena säger att det är tufft för de ensamkommande ungdomarna.

– Alltså, är man tonåring är det ju tufft ändå, men har man ingen familj så är det extra svårt. Det är viktigt att vara med i något sammanhang.

Och just där kan musiken och kulturen hjälpa till och skapa sammanhang.

”Sång är en väg till gemenskap”

Just nu kretsar väldigt mycket i Helenas liv kring musik och ungdomar. Hon har alldeles nyligen kommit ut med en sångbok som är inriktad på den som är ny med språket.

– Att sjunga tillsammans är verkligen en väg till gemenskap, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.