Foto: Illustration/SVT Design

Tingsrätten: Läkaren får behålla miljonvillan

Uppdaterad
Publicerad

När en sjuklig gammal kvinna gav sin vän, en 40 år yngre läkare, sin mångmiljonvilla så var den gåvan giltig, rent juridiskt. Det anser Kalmar tingsrätt som i dag dömde till läkarens fördel i tvistemålet. Däremot måste läkaren betala tillbaka stora kontantsummor han fått av kvinnan.

På tisdagen kom tingsrättens dom i tvistemålet mellan läkaren och släktingarna till den äldre kvinna som genom ett gåvobrev gav bort sin miljonvilla med allt innehåll till läkaren.

Får behålla miljonvillan

Och i den del som rör just villan är domen till läkarens fördel. Enligt tingsrätten är gåvobrevet som undertecknades av kvinnan att anses som giltigt.

Undertecknandet bevittnades av två oberoende jurister, och tingsrätten lägger särskild vikt vid en av juristernas vittnesmål som gör gällande att kvinnan varit ”drivande och dominerande” i att upprätta gåvobrevet.

Släktingarna har inte heller på annat sätt kunnat styrka att gåvobrevet tillkommit på ett ”otillbörligt sätt”, enligt tingsrätten. Mycket pekar på att kvinnan var beroende av läkaren, men det tycks vara hennes eget val, menar de.

Ska betala tillbaka pengar han fått

Däremot anser tingsrätten att läkaren måste betala tillbaka två stora kontantbelopp han sägs ha fått av den äldre kvinnan under en utlandsresa, när de tillsammans tömde hennes bankkonton.

Totalt rör det sig om 550.000 kronor och 120.000 euro. Läkaren har i den delen inte kunnat styrka att pengarna var en gåva till just honom, skriver tingsrätten.

”Om vi förlorar överklagar vi”

Eftersom släktingarna i huvudsak förlorat tvistemålet så döms de också betala hälften av läkarens rättegångskostnader, totalt en halv miljon kronor. Men tvisten om villan kommer av allt att döma att fortsätta, trots tingsrättsdomen:

– Vem som än vinner tror jag att det kommer att komma upp till hovrätten. Om vi förlorar överklagar vi, säger Petter Nilsson, släktingarnas advokat till SVT på tisdagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet