Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådmannen Magnus Wickman förklara domen i klippet. Foto: Ida Andersson/SVT, Carl Carlert

Bevisen som fällde 19-årige mördaren i Växjö: ”DNA på en av patronerna”

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man döms till nio års fängelse för mord på en 28-årig man i Växjö i september förra året. En medåtalad 18-åring frikänns från misstankarna.

Två tonåringar stod åtalade för att tillsammans ha planerat och genomfört mordet på en 28-årig man i Växjö i höstas.

Enligt åklagaren var det 19-åringen som sköt mannen, medan 18-åringen deltog genom att köra skytten på en elsparkcykel. Hon hade därför yrkat på fängelsestraff för båda.

19-åringen döms

Men det är alltså bara 19-åringen som döms av tingsrätten.

Förutom att 19-åringen pekats ut av ett vittne menar Växjö tingsrätt att det finns stark stödbevisning i form av 19-åringens DNA på en patron som hittats intill mordoffret.

Även en lapp som 19-åringen själv skrivit i häktet talar, enligt tingsrätten, för att han är en av gärningsmännen.

I domen liknas mordet med en ren avrättning som dessutom föregåtts av planering, omständigheter som gör att straffvärdet motsvarar 18 års fängelsestraff. Men eftersom gärningsmannen var ung, 18 år gammal, när mordet begicks döms han till fängelse i nio år.

SVT har sökt 19-åringens advokat, som har avböjt att kommentera.

18-åringen på fri fot

Skjutningen ska ha varit en del av en pågående gängkonflikt i Växjö, och mordutredningen är den största i Kronobergs historia. Rättegången hölls av säkerhetsskäl i Stockholm, men direkt efteråt släpptes 18-åringen på fri fot av tingsrätten i väntan på dom.

Tingsrätten menar att det finns utrymme för att någon annan körde elsparkcykeln. Han frikänns därför både för mord och alternativyrkandet, medhjälp till mord.

– Det är klart att han är glad. Det har varit en oerhörd påfrestning att vara åtalad för mord, säger Rickard Sjöström, 18-åringens advokat.

KLIPP: Mordet i Växjö – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjöskjutningen sammanfattas i klippet ovan av SVTs reporter. Foto: Illustration: Nicklas Larsson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.