Mark- och miljödomstolen avslår överklaganden mot Växjös nya sjukhus i Räppe. Foto: Arkitema/LINK Arkitektur

Miljödomstolen ger sjukhusbygget i Växjö grönt ljus – överklagande avslås

Uppdaterad
Publicerad

Både grannar och Naturskyddsföreningen överklagade detaljplanen för det nya sjukhuset i Växjö. Bland annat ansåg de klagande att planerna bröt mot den ursprungliga översiktsplanen, och att bygget bryter mot strandskyddet. Men Mark- och miljödomstolen i Växjö avslår överklagandena på samtliga punkter.

För drygt ett år sedan antog kommunfullmäktige i Växjö en detaljplan för fastigheten i Räppe där ett nytt sjukhus planeras. Boende i området och Naturskyddsföreningen har haft invändningar mot detaljplanen.

Naturskyddsföreningen menar att bygget innebär en ökad klimatpåverkan och hotar vardaglig natur och värdefulla lövträd och djur, som till exempel fladdermus och hasselmus.

Dessutom anser de klagande att bygget kommer att bryta mot strandskyddet.

Strandskyddet kan upphävas

Dom från mark- och miljödomstolen som kom under torsdagen avslår dock överklagandet. I motiveringen skriver man att det visserligen finns vissa komplikationer gällande strandskyddet, men att strandskyddet kan upphävas med lagligt stöd då ”ett nytt sjukhus utgör ett angeläget allmänt intresse”.

 Mark- och miljödomstolen anser inte att detaljplanen strider mot någon rättsregel som klaganden uppgett.

– Området i Räppe, med bland annat närhet till Bergkvara gård och Helige å, och sjukhusets särskilda behov ställer en rad olika krav på detaljplanen. Mark- och miljödomstolen har därför haft flera allmän­na och enskilda intressen att ta hänsyn till vid prövningen. Domstolens bedömning innebär att detaljplanen står fast, säger rådmannen Magnus Hansson, som varit ordförande i målet, i ett pressmeddelande från mark- och miljödomstolen.

Jan-Olof Olofsson är talesperson för de klagande.

– Jag har inte läst domen än, men vi kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, det har vi redan bestämt, säger han till SVT.

SE MER: Inga skyddsrum i Växjös planerade sjukhusbygge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter tre års utredning är det klart att det ska byggas ett helt nytt sjukhus i Räppe utanför Växjö, men det blir utan skyddsrum. Hör mer om det i klippet. Foto: Illustration: Arkitema/LINK Arkitektur

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet