• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Uppvidinge kommun drabbas hårt av allmän covidspridning och toppar FHM:s lista över nya sjukdomfall i Sverige. Foto: SVT/TT

Drastisk ökning av covidfall i Uppvidinge – toppar FHM:s lista

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya sjukdomsfall i Uppvidinge har skjutit i höjden de senaste veckorna och toppar idag Folkhälsomyndighetens lista över de kommuner med flest sjukdomfall per 10 000 invånare i Sverige.

Antalett sjukdomsfall i covid-19 ökade rejält under ett par veckor i Uppvidinge kommun. Under vecka 43 var antalet 5, men fram till vecka 46 rörde det sig om 104, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

– I framförallt Uppvidinge ökar det drastiskt. Det är en liten kommun som har stor spridning i samhället och även inom kommunala verksamheter, sa Christian Blomqvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg i förra veckan. 

Konstant ökning

Ökningen i Uppvidinge har varit konstant och lika stor under vecka 43-46, i genomsnitt 33 nya fall i veckan. Den här utvecklingen har placerat kommunen i topp i FHM:s lista över kommuner med flest antal sjukdomsfall per 10 000 invånare. Den siffran hamnar just nu på 108 i vecka 46.

Region Kronobergs senaste siffror pekar på en ungefär lika stor ökning för vecka 47, det vill säga omkring 100 nya sjukdomsfall.

Ökning trots åtgärder

I samband med Folkhälsomyndighetens beslut att införa skärpta allmänna råd i Kronobergs län har Uppvidinge kommun genomfört åtgärder för att minska spridningen.

Biblioteken är inte längre mötesplatser, begränsat antal besökare tas emot i receptioner i kommunala verksamheter, allmänhetens åkning i ishallarna har tagits bort, kommunala evenemang har ställts in och öppna förskolan i Åseda har stängt.

Antal smittade har dock ökat konstant trots dessa åtgärder. De skärpta råden gäller i Kronoberg till och med den 26 november men kan komma att förlängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.