Dränering ska skydda marken vid Emån

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings stift som äger 72 hektar åkermark vid Emån har beslutat sig för att dränera och leda bort vattnet.

Linköpings stift satsar 1,5 miljoner kronor på att dika ut och dränera marken längs Emån. Allt för att snabbt kunna få bort sommarregnet som har ställt till stora problem de senaste åren.

-Tack vare att de dränerar tryggar de mina potatisodlingar, säger lantbrukaren Patrik Axelsson som arrenderar mark från Linköpings stift.

Vill valla in Emån

Dränering är dock bara en del i arbetet för att skydda åkrarna längs Emån. Den andra delen handlar om att bygga vallar som kan hindra Emån från att svämma över. Senast i somras kämpade Patrik Axelsson och de andra lantbrukarna längs Mörlundaslätten för att förhindra Emån från att svämma över och det var inte första gången.

-Det har varit fyra översvämningar på tio år. Det är orimligt att jobba under de förutsättningarna, säger han till Smålandsnytt.

Positivt tecken för lantbrukets framtid

Beskedet att Linköpings Stift nu satsar på dränering ser Patrik Axelsson som ett väldigt gott tecken.

-Det är ett steg att man satsar på Emådalen och vill ha lantbruk. Hade det inte gjorts någonting hade det kanske inte gått att bedriva lantbruk här i framtiden, säger han till Smålandsnytt.

Han hoppas att det här även ska kunna leda till en överenskommelse med länsstyrelsen när det kommer till att valla in Emån.

-Att det händer något under det här året vågar jag inte tro men förhoppningsvis så har vi fått klartecken till nästa säsong, säger Patrik Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer