Foto: Jessica Gow/TT

Ännu osäkert med bostäder för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad
Ensamkommande i Mörbylånga kommun riskerar att hamna på gatan nu på fredag. Kommunen har inlett ett samarbete med föreningen Drömhotellet, men än så länge är inte alla problem lösta.

Drömhotellet är ett boende som drivits av en ideell förening och som erbjudit bostad till de som är över 18 år och därmed inte längre erbjuds boende av kommunen. Men nu ska huset säljas och flera av de som bor där riskerar att stå utan tak över huvudet från och med på fredag.

Mörbylånga kommun kommer att avsätta 300 000 kronor till att stödja ensamkommande i asylprocess, men trots att kommunen inlett ett samarbete med föreningen Drömhotellet finns fortfarande flera oklarheter vad gäller bostäderna.

– Vi har ett samarbete med de frivilliga som driver Drömhotellet. Vi försöker hitta en framkomlig väg, vilket inte är det enklaste eftersom att vi inte har någon självklar lag att luta oss mot, säger Ann-Katrin Ståhl, verksamhetsområdeschef på Mörbylånga kommun.

Ska ha kommit överens nästa vecka

Staten har avsatt pengar i form av ett tillfälligt kommunstöd, men mellan alla inblandade aktörer blir det det många beslut och lagar att ta hänsyn till.

– Nästa veckan ska vi ha kommit överens. Eftersom läget är akut gör vi så gott vi kan för att lösa det här på kortast möjliga tid. Vi tänker oss ett samarbete med Drömhotellet eftersom vi ser att bostäder verkar vara behovet just nu, säger Ann-Katrin Ståhl.

”Det är så himla bråttom”

Helena Isaksson Baeck är en av de ideellla initiativtagarna bakom Drömhotellet, och enligt henne har de ett bra samtal med både Mörbylånga och Kalmar kommun. Det är dock fortfarande oklart vart flera av ungdomarna ska ta vägen på fredag.

– Det är på gång men det är så himla bråttom. Det är ett intrikat pussel att få ihop det här, men jag hoppas på att det ska vara löst till på fredag, säger Helena Isaksson Baeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet