Brandflygen kommer göra dubbla flygningar i över Kronoberg den närmsta tiden för att kunna upptäcka eventuella bränder tidigt. Foto: SVT

Dubbla flygningar med brandflyget över Kronoberg

Publicerad

Från och med idag börjar brandflyget flyga dubbla rundor för att kunna upptäcka bränder i skog och mark så tidigt som möjligt. Allmänheten uppmanas vara försiktig vid eldning och andra aktivitet som kan ge upphov till gnistor.

Än så länge är värdena inte så höga att det är aktuellt att införa eldningsförbud i Kronobergs län men det kan snabbt ändras om det inte kommer någon nederbörd de närmsta dagarna. Risken är just nu störst i Markaryd och i Kosta.

Det är Frivilliga flygkåren som sitter bakom spakarna på brandflygen, på uppdrag av länsstyrelsen. De flyger två förutbestämda rutter, en i östra delen av länet och en i västra.

– Från och med idag görs dubbla flygningar, varje slinga flygs två gånger per dag. Det tar ungefär 1,5 timme att flyga en slinga, säger Philip Dankmeyer, vid Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Direktkontakt med SOS

Brandflygen spanar efter rök och om de upptäcker något har de direktkontakt med SOS Alarm.

Om räddningstjänsten behöver ta sig till platsen kan brandflygen vara behjälpliga från luften.

– De kan hjälpa till att hitta skogsvägar och en sjö i närheten som brandkåren kan ta vatten ifrån.

Inte elda i onödan

Räddningstjänsten och länsstyrelsen uppmanar allmänheten att vara försiktiga vid eldning i skog och mark.

Det finns också andra risker när det är så torrt i markerna. Exempelvis risken för brand om en bil parkeras längs en väg där det växer högt gräs.

– Den som ska jobba med skogsmaskiner måste ha en plan och snabbt kunna agera om det bildas gnistor, säger Philip Dankmeyer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer