Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ahmad Shamieh är en av alla dem som har skaffat en A-traktor på de senaste åren. ”Det är faktiskt ganska smart att ha en egen A-traktor”, säger han i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Fördubblat antal A-traktorer i Växjö – på bara två år

Publicerad

Antalet A-traktorer har exploderat de senaste två åren. Det märks särskilt i de större städerna i Kronoberg och Kalmar län.

Sommaren 2020 trädde nya regler i kraft för hur en A-traktor ska se ut och konstrueras. Det blev tillåtet att spärra fordonens hastighet elektroniskt och samtidigt släpptes kravet på två växellådor vid registrering.

Praktiskt för ungdomarna, men desto knepigare för polisen att upptäcka fusk.

– Nu räcker det med en fjärrkontroll så kopplas den om. Det är så mycket lättare idag att manipulera bilarna, säger Stefan Ingö, trafikpolis i Växjö.

Oskarshamn ökar mest

På två år har antalet A-traktorer skjutit i höjden. Oskarhamns kommun står för den största ökningen i Kalmar län, följt av Kalmar och Hultsfred.

I Kronoberg sticker Växjö ut. Där har A-traktorerna fördubblats på två år, från 205 till 404 registrerade fordon.

Se hur många fler A-traktorer som registrerats i din kommun i listan nedan.

Stora skillnader i statistiken

Det märks även i olycksstatistiken att A-traktorerna blivit fler på vägarna. Under 2021 registrerades tio olyckor i Kalmar län där fordonet var inblandat. Fem år tidigare, år 2016, var det bara tre olyckor.

Kronobergs län har inte varit lika hårt drabbat av A-traktorolyckor. År 2016 registrerade Transportstyrelsen två olyckor med A-traktorer. År 2020 rapporterades sex olyckor, och år 2021 fyra olyckor.

Ökning av A-traktorer från 2020 till 2022

Kronobergs län:

Uppvidinge: 69%

Älmhult: 76%

Växjö: 97%

Tingsryd: 73%

Lessebo: 17%

Markaryd: 28%

Ljungby: 44%

Alvesta: 65%

Kalmar län:

Västervik: 62%

Oskarshamn: 173%

Mönsterås: 42%

Kalmar: 155%

Hultsfred: 135%

Vimmerby: 58%

Torsås: 34%

Högsby: 15%

Nybro: 98%

Emmaboda: 73%

Mörbylånga: 66%

Borgholm: 56%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.