Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dewin Löfberg, 12, började jakten i går. Han har redan hunnit hitta och gömma den två gånger. Foto: SVT

Jakt på plastduva engagerar: ”Lite bus över det hela”

Publicerad

En intensiv jakt på plastduvan Polly har engagerat en hel stad. Hittills har ungefär 300 Borgholmsbor lyckats hitta duvan, och de blir allt fler.

Reglerna är enkla. Plastduvan Polly ska hittas, sedan omedelbart gömmas igen.

– Det är lite bus över det hela. Det är en kul grej, säger Sonja Andreasson.

”Kan ni hitta mig?”

Bakom idén står Svante Ekberg. Han började med att ta närbilder på Borgholms gator och sevärdheter, för att sedan lägga ut bilderna på sociala medier med den enkla frågan: var är fotot taget?

– Jag hade tråkigt och tänkte att jag skulle hitta på nåt kul. Då gick tankar till geocaching, fast jag ville förenkla det. Jag gick ut på stan och köpte det enklaste jag kunde tänka mig. Av en slump blev det en plastduva som jag sedan lade i en buske, säger Svante Ekberg.

”Kan ni hitta mig?”, skrev Ekberg i ett inlägg på sociala medier tidigare i januari. 

– Jäklar vilken fart det tog.

300 Borgholmsbor

Som ett självspelande piano har duvan förflyttats i Borgholm. Polly har fått sitt namn av en lagspelare som hittat henne. Sedan starten har hon träffat ungefär 300 borgholmare. På en dag kan hon byta bo sex gånger.

– Jag är som en bollkalle i en fotbollsmatch. Jag lade ut bollen och sen är det Borgholmsborna som spelar, säger Svante Ekborg.

Se i klippet ovan när SVT hänger med på duvjakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.