Dyra hyrläkare ska bli färre

Uppdaterad
Publicerad

De tre landstingen i Småland måste kraftigt spara på kostnaderna för hyrläkare. Målet är att utgifterna ska halveras. I fjol betalade de tre landstingen sammanlagt 228 miljoner kronor för hyrläkare.

De tre landstingen har skaffat hyrläkare på olika sätt,  bland annat genom att rekrytera utländska läkare. I Kronoberg kommer landstinget nu minska drastiskt på antalet läkare och det innebär längre väntetider.

De senaste åren har landstinget i Kronobergs län satsat på att patienterna ska få vård snabbt. För att klara det har man hyrt in läkare från bemanningsföretag, så kallade hyrläkare. Det har varit mycket kostsamt, eftersom en hyrläkare kostar tre gånger så mycket som en tillsvidareanställd läkare.

60 miljoner i Kronoberg

Förra året kostade hyrläkarna nästan 60 miljoner kronor och nu måste måste det ekonomiskt hårt ansträngde landstinget Kronoberg halvera kostnaderna.

Det är längre väntetid det handlar om. Förra året var landstingets målsättning att man skulle komma i kontakt med en specialist inom två månader och få behandling inom ytterligare två månader, men med betydligt färre läkare får patienterna räkna med att vänta i tre månader för en specialistläkarkontakt och ytterligare tre månader för behandling..

Även landstingen i Kalmar och Jönköping har betalat ett högt pris för hyrläkarna och där försöker man nu på olika vis halvera kostnaderna.

Svårt att få läkare att stanna

På Höglandssjukhuset i Eksjö har man använt sig av hyrläkare i första hand för att det är svårt att få läkare att stanna kvar,  i synnerhet inom psykiatrin. Men där har man rekryterat läkare från hela Europa. Det är en långtidssatsning. Ett och ett halvt år räknar personalchef Bo Edlund på Höglandssjukhuset att det tar innan läkaren kan börja jobba på sjukhuset.

Allra helst vill man på personalavdelningen behålla de AT- läkare som utbildas på sjukhuset. Höglandssjukhuset ligger också högt i ranking när det gäller omhändertagande av sina läkare.

– Man blir snabbt känd här på sjukhuset, säger Bo Edlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.