Anette Ekström, Älmhults bibliotekschef berättar om det höga trycket på e-böcker i kommunen. Foto: SVT

Bibliotekschef: ”Utlåning av e-böcker slår i taket varje månad”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för e-böcker i Älmhults kommun gör att bibliotekets budget inte räcker till. Som regel får man endast låna två e-böcker i veckan men när månadsbudgeten är nådd kan inte fler e-böcker lånas ut.

– Det händer i princip varje månad att det slår i taket de två sista veckorna i månaden och då får man vänta tills det blir en ny månad, säger Älmhults bibliotekschef Anette Ekström.

E-böcker är dyrare

Enligt den svenska bibliotekslagen ska kommunala bibliotek tillhandahålla gratis utlån av e-böcker. Men e-böckerna är mycket dyrare än vanliga böcker för kommunerna.

Älmhult

Till skillnad från ”vanliga” tryckta böcker kostar den utlånande e-boken kommunen pengar per nedladdning. En billig e-bok kan ligga på 20 kronor för varje nedladdning. Medan en ny och populär e-bok kan kosta uppemot 89 kronor – eller mer.

Och för att budgeten ska hålla har kommunerna löst detta på olika sätt.  Vi har tidigare rapporterat om att man på biblioteket i Växjö får låna max två e-böcker i veckan. Också i Älmhult har man gräns för antalet böcker man får låna, men om budgeten överskrids får ingen låna någon mer bok den månaden.

Skjutit till pengar

Älmhults bibliotek avsätter lika mycket pengar för e-böcker som för skönlitteratur och ljudböcker, vilket är 140 000 kronor om året. Men eftersom att lån av e-böcker kostar kommunen mer pengar kan de inte erbjuda obegränsat lån av e-böcker.

– När det kommer ett nytt format som blir populärt behöver vi ett större medieanslag och i den här kommunen har vi inte fått något extra. Vi fick en liten summa i början, jag tror att det var 20 000 kronor. Men de andra 140 000 kronorna har vi skrapat ihop från andra delar av budgeten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet