Efter 17 år i Älmhult har Iain bestämt sig för att bli svensk

Publicerad

Över 2000 britter har valt att bli svenska medborgare hittills i år. Det är fler än under hela förra året.

Iain Mackie flyttade från Skottland till Älmhult för 17 år sedan för att jobba på Ikea. Nu driver han en restaurang tillsammans med sin sambo. Allt eftersom han sett brexit närma sig och osäkerheten öka, har han nu beslutat sig för att bli svensk medborgare.

– Anledningen var inte att vara svensk, utan jag vill behålla mitt EU-medborgarskap, berättar han.

Skapar oro

I april fick Storbritannien ytterligare sex månader på sig innan ett avtal för brexit måste vara på plats. Om de misslyckas finns risken för en så kallad hård brexit, utan avtal. 

Ingen vet hur brittiska medborgare i Sverige kommer påverkas, men de långdragna förhandlingarna skapar uppenbarligen oro bland britterna.

– Jag har många kompisar i Älmhult och i södra Sverige som blivit svenska medborgare i år, bara på grund av brexit och deras oro, säger Iain Mackie.

Beslut kommer snabbt

Eftersom brexit räknas som en särskild händelse prioriterar Migrationsverket ansökningar från britter. I genomsnitt får de sitt beslut efter 200 dagar, vilket är 100 dagar snabbare än andra. Men för Iain Mackie tog det bara en vecka innan beslutet damp ner i brevlådan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet