Åsa Karlsson Björkmarker (S) är oppositionsråd i Växjö. Foto: White arkitekter/SVT

Efter återremitteringen: ”Bra att alla får en månad att coola ner”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att bygga ett nytt stads- och stationshus i Växjö flyttas på framtiden. Majoriteten ska nu komplettera beslutsunderlaget, efter en återremittering av oppositionen.

Bygget av ett nytt stads- och stationshus i Växjö beräknas kosta totalt 712 miljoner kronor enligt dokument som Smålandsposten tagit del av. Beslutet återremitterades under kommunfullmäktige och nu ska majoriteten ta fram tydligare siffror över vad en ombyggnation av det nuvarande kommunhuset skulle kosta, för att sätta i relation till prislappen för det nya bygget.

LÄS MER: Projektledaren svarar på tittarnas frågor

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Men oppositionen ser inte minoritetsåterremissen som en vinst.

– Vi har ju velat ha bättre underlag och den här kalkylen ändå från början, säger oppositionsrådet Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Samtidigt tror hon att pausen är välbehövlig.

– Jag tror att det är bra för projektet, och alla, att vi nu får en månad att coola ner lite och titta på de här siffrorna.

Tveksamt om det får effekt

Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet, säger att det är tveksamt om återremitteringen får någon effekt på slutresultatet.

– Det kan hända att något tas fram pliktskyldigt och sedan kör man ändå. Avsikten från den blågröna majoriteten är ju att ta upp det på nästa fullmäktige, då hinner man inte ta upp något jättedetaljerat underlag för ombyggnationen.

– Samtidigt kan det ändå ha reell effekt. Det pressmeddelande Per Schöldberg (C) skickade ut gav sken av en viss ödmjukhet i frågan, säger Erik Wångmar.

LÄS MER: Beslut om stads- och stationshuset i Växjö skjuts upp

Använt metoden tidigare

För att det ska bli en minoritetsåterremiss krävs det att en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige röstar för det. Oppositionen i Växjö har använt sig av metoden tidigare.

– Vi har ju återremitterat bostadsförsäljningar till exempel. Där var vi inte så nöjda med underlaget som kom. Men det betyder inte att det behöver bli så den här gången. Vi får återkomma när vi ser vad man lägger fram, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Mer i ämnet