Foto: TT

Efter besked om höjd ersättning – företag kanske stannar i Växjö

Publicerad

Ett av de företag som valde att säga upp sitt avtal med Växjö under sommaren, bland annat på grund av att de tyckte att ersättningsnivåerna var för låga, överväger nu att stanna kvar i kommunen.

Patrik Hellberg, utbildningsdirektör på Eductus, säger att företaget ska ta beslut under de närmaste veckorna. Men helt säker är han inte på att företaget stannar i Växjö.

– Vi tittar på det nu, funderar och utvärderar men har inte bestämt oss. Men vi är ju fortfarande kvar i Växjö så det kan bli så att vi bara fortsätter i stället för att lämna, säger han till SVT Nyheter Småland.

Saknas elever

Samtidigt framhåller han att den största utmaningen i Växjö är att få tillräckligt många elever till sina utbildningar. Systemet med auktorisation finns på flera andra håll i landet men där är antalet elever betydligt större.

– Så länge man driver en stor del i egen regi som man gör i Växjö, så blir volymen fortfarande för låg. Det har varit över 20 aktörer i Växjö och så stor är inte marknaden, säger han till SVT Nyheter Småland.

Välkomnade justeringar

Men Patrik Hellberg vill ändå framhålla att han ser positivt på att ersättningarna nu höjs.

– Det är väl bra att man anpassar priserna till en genomsnittlig kostnad i Sverige.

Men om man har så litet antal elever som i Växjö, borde man inte hamna på en högre nivå än genomsnittet?

– Jo, kanske, men man kan ändå börja med att justera dem till samma som i övriga landet, och vi ser det här som positivt.

SVT Nyheter Småland har också varit i kontakt med Folkuniversitetet som också överväger att fortsätta sin verksamhet i Växjö efter beskedet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet