Foto: SVT

Boende får flytta tillbaka till sina lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla boende som evakuerades efter branden i flerfamiljshuset i Oskarshamn natten mot lördagwn får flytta tillbaka till sina lägenheter redan under dagen.

Lägenheterna har under dagen sanerats från sot och rök och de flesta är redo för att börja bo i igen.

– I 28 av lägenheterna kan boende flytta tillbaka. Det är fyra lägenheter som ingen kan bo i just nu men i  tre av dem kan boende komma att få flytta tillbaka redan i veckan. Men sen är det en lägenhet som det är mer omfattande renovering på som fick skador av branden, säger Roger Wedebrand som jobbar för Brandskyddföreningens restvärderäddning.

Kunde blivit värre

Flera faktorer spelar in för att branden inte blev värre, enligt Roger Wedebrand.

– Nu var branden på vinden och sådana bränder brukar bli värre. Men tack vare ett vidarekopplat brandlarm så kunder räddningstjänsten komma fort och den här vinden var också uppdelad i olika brandceller. Dörrarna stod också emot elden, säger han.

32 lägenheter

Det var strax efter klockan 02 som det gick ett automatiskt brandlarm på Mäster Palms väg i centrala Oskarshamn. Boende började också reagera på brandlukt och slog larm. Det hade börjat brinna på vindsvåningen och boende i huset evakuerades. När siffrorna nu sammanställts på lördagseftermiddagen så visar det sig att totalt 32 lägenheter evakuerades.

Räddningstjänsten begränsade branden till vinden men lägenheter på våningsplan högt upp rökskadades och inledningsvis var det oklart när boende kunde få flytta tillbaka.

Men under lördagseftermiddagen kommer besked att nästan alla får flytta tillbaka till sina hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer