Foto: SVT

Skogsarbetarnas avbrott kan få ekonomiska följder

Publicerad

Länsstyrelsen i Kalmar samt räddningstjänstens historiska uppmaning om att skogsarbetare bör pausa arbetet med skogsmaskiner kan på sikt få ekonomiska konsekvenser.

Det har varit extremt varmt och torrt under hela maj månad. Så pass mycket att Länsstyrelsen och räddningstjänsten i Kalmar utfärdade en historisk uppmaning till alla skogsarbetare i länet om att pausa allt arbete med skogsmaskinerna.

Anledningen är att det kan finnas en risk för gnistbildning när maskinerna används. Men än så länge har ingen liknande varning utfärdats i Kronobergs län.

– Vi för ju en dialog med Länsstyrelsen hela tiden och följer brandrisken, och någon sådan vädjan har inte kommit till oss ännu, säger Magnus Peterson som är chef för skötsel och entreprenörsskap på Södra i Växjö.

Ekonomiska följder

Men om värmen håller i sig och torkan fortsätter så kan en det komma att bli aktuellt med ett tillfälligt avbrott i skogsarbetet även i Kronobergs län, och det skulle i sin tur kan få ekonomiska följder.

– Det påverkar ju entreprenören och även då Södra men än så länge har det ju inte varit några stora kostnader, men det kan det ju bli på sikt om vädret håller i sig. Hur mycket pengar det handlar om vill jag inte spekulera i nu, säger Magnus Peterson.

Minimera risken

Enligt Södra så finns det förebyggande åtgärder som minskar risken för att det ska uppstå en brand i skogsarbetet.

– Det kan till exempel vara att arbeta med maskinerna på natten eller att man använder sig av en brandvakt. Men det går också att undvika steniga områden samt att band och kedjor plockas bort på däcken så att det minimerar gnistbildningen, säger Magnus Peterson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer