Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med start på Kristi himmelsfärdsdag pågår Öland största konstrunda någonsin fram tills söndag. Foto: Jesper Johansson/SVT

Nu är konstrundan på Öland igång – större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Konstrundan Konstlandskapet Öland har dragit igång. I år är det fem konstrundor, med 106 konstnärer, som pågår samtidigt som bildar den största konstrundan någonsin.

– Vi hoppas få lite nya besökare som inte sett oss tidigare, vi tror att den här stora konstrundan kan hjälpa oss med det, säger Theo Jansson, projektledare för Konstlandskapet Öland.

Med start på Kristi himmelsfärdsdag öppnade konstrundan på Öland upp för besökare. Och efter de uteblivna konstrundorna senast på grund av pandemin slår man stora trumman direkt, då man för första gången beslutat för att de fem olika konstrundorna på ön ska pågå samtidigt. Det innebär att i år har man 106 konstnärer och formgivare, som har öppnat upp sina ateljéer för besökare runt om på Öland under helgen.

Konstlandskapet är ett samarbete mellan öns fem konstrundor och sammantaget är det, enligt arrangörerna, Ölands största konstrunda någonsin.

– Vi hoppas och tror att det ska bli bra det här, att man upptäcker varandras besökare och att de ser att det är en helhet, då Öland är Öland för de flesta och inte något uppdelat, så vi vill visa att alla konstnärer som finns på Öland kan verka samman, säger Theo Jansson, projektledare för Konstlandskapet Öland & ordförande i Södra Ölands konstnärsgille.

Konstlandskapet Öland pågår under helgen fram tills söndag.

I videon ovan får du träffa konstnären Paul Jörgensen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.