Foto: SVT/Arkiv

Efter drönarflygningen vid kärnkraftverket i Oskarshamn – polisen kameraövervakar området

Uppdaterad
Publicerad

I fredags syntes en drönare flyga vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Säpo har tagit över förundersökningen och nu sätter polisen in extra kamerabevakning i området.

Polisen i Region Syd bekräftade under fredagskvällen att en drönare setts i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn. Det var dock oklart om föremålet flög över skyddsobjektet eller i närheten. En drönare hade även siktats vid kärnkraftverket Forsmark.

Säpo tog över

Under måndagen uppgav Säkerhetspolisen, Säpo, att man har tagit över förundersökningen. Brottsrubriceringen är misstanke om grov obehörig befattning med hemlig uppgift, enligt myndigheten.

Och under tisdagen meddelade polisen att man även kommer att sätta in kameraövervakning i anslutning till kärnkraftverket i Oskarshamn.

– Det är med anledning av den senaste tidens händelser, säger polisens presstalesperson Filip Annas till SVT Nyheter Småland.

Pågå i en dryg vecka

Hur övervakningen kommer att ske vill polisen inte gå in på, mer än att den kommer pågå i en dryg vecka med start under tisdagen.

– Jag har dessvärre inga detaljer mer än att det kommer ske kameraövervakning där vid och omkring kärnkraftverket. Men exakt hur det kommer ske är inget jag kan gå in på, säger Filip Annas.

Har ni fått indikationer på fler drönarflygningar vid kärnkraftverket?

– Inte som har kommit till min kännedom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer