Peter Karlborg är livräddare vid Tylösand utanför Halmstad. Foto: Privat

Livräddare efter drukningsolyckan: Skolan handlade fel

Uppdaterad
Publicerad

Det saknades både livbåtar och personer på plats som kunde kontrollera att ingen kom till skada. Erfarna livräddare från Tylösand utanför Halmstad anser att skolan gjorde fel

En gymnasieelev i Nybro drunknade  förra veckan under en insparksaktivitet på Åkrahällsskolan. Eleven skulle simma rakt över Linneasjön i Nybro, en sträcka på 210 meter.

Pojken hade simmat en bit ut i sjön, när han ropade på hjälp, men hjälpen hann inte fram. Han hittades senare död.

Gymnasieelev drunknade vid inspark

LÄS MER: Hon försökte rädda sin klasskamrat – vill stoppa framtida insparkar

Viktigt med följebåt

Peter Karlborg är ordförande för Livräddarna vid Tylösand inom Svenska Livräddningssällskapet.  Han anser att skolan gjorde helt fel när de lät eleverna simma rakt över en sjö.

– Om man ska simma rakt över en sjö så ska man ha någon form av följebåt, annars rekomenderar Livräddningssällskapet att man simmar längs med stranden för då har man ju kortare väg om något skulle hända, säger Peter Karlborg.

Nu fanns det bara livbojar på plats men även om det hade funnits livbåtar säger Peter så är det inte säkert att det hade hjälpt.

– Man drunknar väldigt tyst och snabbt, säger Peter.

LÄS MER: Gymnasieelev i Nybro drunknade vid insparken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymnasieelev drunknade vid inspark

Mer i ämnet