Hultsfred kräver ersättning av Migrationsverket. Foto: TT

Efter flyktingkrisen – Hultsfred krävde 55 miljoner för slitna lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Många bostäder som användes under flyktingkrisen är i så pass dåligt skick att Migrationsverket krävs på 220 miljoner av bolagen som hyrde ut till asylsökande – och Hultsfred krävde mest av alla. 

Migrationsverket sökte akuta bostäder för sex år sedan när drygt 160 000 flyktingar behövde någonstans att bo. Flera bolag och hyresvärdar upplät sina bostäder till myndigheten, men nu står många av dessa byggnader tomma. 

Hem och Hyra har granskat samtliga avflyttningskrav som Migrationsverket fått från 2018 och framåt.

Där framgår det att Hultsfreds bostäder krävde 54,7 miljoner kronor i ersättning av myndigheten, till följd av slitage på lägenheterna.

– Det finns mögel, fuktskador och brännskador, säger Åke Nilsson (KD), styrelseordförande på Hultsfreds bostäder.

Hultsfred har det enskilt största kravet i landet. Nummer två på listan är Lindesberg i Västmanland, som krävde drygt tio miljoner.

Hoppades på vinst

Totalt handlar ersättningskraven från samtliga bolag om 220 miljoner kronor. Men endast en dryg tredjedel, 78 miljoner, har betalats ut.

– Man hoppades att det skulle vara bra ekonomiskt, att vi i alla fall skulle gå plus. Vi kommer absolut inte att hyra ut till Migrationsverket igen, säger Helena Grybäck Svensson, VD på Hultsfreds bostäder, till Hem & Hyra.

Ändrades över en natt

Hultsfreds Bostäder, som är ett kommunalt fastighetsbolag, har bara fått knappt en tiondel tillbaka i ersättning, drygt fem miljoner.

– Vi var lovade ett högre belopp, men det ändrades över en natt. Det var ett stort missnöje efter förhandlingen, säger Åke Nilsson till SVT.

Migrationsverket avvecklade sin verksamhet i Hultsfred under 2020. Flera byggnader har nu börjat rivas eftersom det saknas pengar till en renovering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.