Foto: TT

Efter fuskåkandet på bussen – kontrollerna trappas upp

Publicerad

När resenärer under coronapandemin måste lösa biljett innan bussresan har också fuskåkandet ökat. I Kalmar och Kronoberg kommer nu kontrollerna trappas upp.

– Jag är rädd för att det här kommer slå hårt mot kollektivtrafiken i hela landet. De förlorade intäkterna är en av de största frågorna just nu, säger Christer Holmgren som är trafikdirektör vid Kalmar länstrafik. 

Vad kan konsekvenserna bli? 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Jag tror att vi kan behöva reducera trafiken, säger Holmgren till SVT. 

Fler kontroller

Varken Kronoberg eller Kalmar länstrafik har någon tillförlitlig statistik på precis hur mycket det fuskas. Men båda länen trappar nu upp biljettkontrollerna. 

– Det kommer absolut bli fler kontroller på bussarna för att försöka stävja det fria åkandet som sker nu, säger Thomas Nilsson som är trafikdirektör i Region Kronoberg.

Underskott på 100 miljoner

Kalmar länstrafik räknar med ett underskott på 100 miljonor kronor under 2020 kopplat till både ett generellt minskat åkande och det ökande fusket.

Men än så länge har inte högre biljettpriser varit på tal.

– Vi ser att vi har fler resenärer än vad vi har biljettintäkter. Vi har redan trappat upp kontrollerna men nu  kommer vi göra det ännu mer, säger Christer Holmgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet