På akuten i Kalmar har personalen själva tagit initiativ till en kurs i självförsvar. Foto: Peter Magnusson SVT

Efter hot och våld – nu tränar sköterskorna självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Våld och hot har ökat på akutmottagningen i Kalmar. Antalet vakter har utökats och numera delas det ut ordningsregler till besökarna. Under hösten har personal själva dragit igång en kurs i självförsvar.

– Vi tar emot påverkade personer, folk är stressade och det kan vara lång väntetid. Jag har kollegor som fått ta emot strypgrepp eller blivit slagna, säger Andrea Berg som är sjuksköterska på akuten i Kalmar.

Andrea Berg ligger bakom initiativet att dra igång en utbildning i självförsvar. Anledningen är att hon upplever allt mer hot och våld på jobbet, men också ute i samhället.

– Som kvinna är man betydligt mer utsatt, säger hon.

Bekostat utbildningen själva

De har bekostat utbildningen själva och träffats en gång i veckan på sin fritid. Lektionerna har hållits i landstingets lokaler och man har tränat på hur man till exempel tar sig ur ett plötsligt strypgrepp.

– Bara att jag vet att jag kan lösgöra mig från olika påhopp och grepp gör mig lugnare. Och att jag gör det här med mina kollegor som jag vet att jag jobbar med på helger och kvällar ger mig en annan trygghet, säger Andrea Berg.

I Brottsförebyggande rådets rapport Yrkesrelaterad utsatthet för brott som kom i år hamnar sjukvården på en tredjeplats bland de yrkesgrupper där störst andel av de tillfrågade uppger att de varit med om till exempel hot, misshandel eller trakasserier.

Även på akuten i Kalmar märker man av att hot och våld ökar.

– Vi har noterat att mängden hot och våld från patienter eller medföljare har ökat. Förra året gjorde vi en medarbetarenkät där 50 procent uppgav att de blivit utsatta för hot eller våld i arbetet, säger Björn Flodmark som är verksamhetschef.

Infört regler

Det är arbetsgivaren som ansvarar för personalens säkerhet på arbetet. På akuten i Kalmar bär personalen larm och väktarservicen har utökats. Nyligen infördes ordningsregler. Om de inte följs kan besökare, som inte behöver akutvård, avvisas.

Ledningen ser positivt på att medarbetare utbildar sig i självförsvar på sin fritid men anser samtidigt att det inte finns ett behov själva erbjuda en sådan utbildning.

– Nej det tycker jag inte. Det är min skyldighet som arbetsgivare att se till mina medarbetare inte skadar sig i arbetet, säger Björn Flodmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet