Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så funkar akutmotagningen nu – se Victoria Andersson, avdelningschef på akuten, berätta. Foto: SVT

Efter kritken från Ivo – nu möts akut sjuka av personal på sjukhuset i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka patienter förväntades själva göra bedömningen om de var livshotande sjuka. Efter kritik från Ivo har sjukhuset nu tvingats bemanna akutmottagningen i Växjö.

Detta möts du av på akutmottagningen – se avdelningschefen berätta i klippet.

Det var efter en oanmäld inspektion från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som akutmottagningen fick kritik. Patienter skulle välja mellan en röd knapp – om man hade andnöd eller bröstsmärta -  en blå.

Växjö

Den som valde en blå lapp kunde sitta över två timmar utan att bli bedömd av någon personal.

Sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg, som tillträdde som chef för ett år sedan, vet inte varför eller hur länge systemet funnits.

”Kan inte svara på varför”

Varför har ni haft ett system som Ivo och personalen själva tycker är en patientsäkerhetsrisk?

Det kan jag inte svara på. Jag har kommit till en region där det funnits rutiner sedan tidigare. Och nu rättar vi till det, säger sjukhuschef Florence Eddyson Hägg.

Men det handlar om sjuka personer som själva förväntades göra en bedömning och sedan fick vänta i timmar på en bedömning.

– Det är där vi gör den bedömningen, att man inte är i lika stort behov av vård.

Men ni gjorde inte den bedömningen utan patienten själv. Det är själva kritiken.

– Det är det vi har åtgärdat nu. Så nu har vi personal som övervakar dem i väntrummet och gör den bedömningen.

Säkerhetsrisk

Sjuksköterskor, läkare och avdelningschefen ansåg att systemet med ett obemannat väntrum innebar en säkerhetsrisk, enligt Ivos rapport – och beskrev hur en patient nyligen suttit i väntrummet i cirka en timme med strokesymptom.

Ivo krävde att väntrummet bemannades omedelbart, med hot om vite på en halv miljon kronor. Och när SVT besöker väntrummet sitter det mycket riktigt en sjuksköterska där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet