David Mahmoud, en av restaurangägarna på köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö. Foto: SVT

Restaurangägaren förtvivlad: ”Idag har vi knappt haft några kunder”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, den 1 mars, får det bara sitta en vid varje bord på kaféer och restauranger i gallerier och köpcentrum, som saknar egen ingång. Något som blir tuff för till exempel restaurangerna på Grand Samarkand i Växjö.

Just restaurangnäringen har varit hårt ansatt under pandemin, med regler kring besök och alkohol. Från idag skärptes alltså reglerna ytterligare. David Mahmoud driver en av restaurangerna på gallerian Grand Samarkand i Växjö.

– Det kommer bli enorma förluster för vår del. Idag har vi knappt haft några kunder eftersom folk blir uppskrämda när folkhälsomyndigheten tar beslut. Det är tryggt och säkert här på vår restaurang, säger David Mahmoud, som driver en av restaurangerna på Grand Samarkand. 

Få fler att handla en och en

I fredags fattade Folkhälsomyndigheten beslutet om en regelskärpning som påverkar matställen i gallerier, köpcentrum och stora varuhus som Ikea. Nu är det stopp för sällskap vid restaurangborden. Syftet med Folkhälsomyndighetens nya beslut är att glesa ut i köpcentrum och få fler att följa uppmaningen att handla en och en och inte vistas där i onödan.

– Vi ska inte ha grupper av människor som bidrar till ökad trängsel om de inte är där för att handla, sade generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens förra veckan.

”Kommer inte finnas kvar”

På köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö håller alla serveringar fortfarande öppet, men det är mycket tufft och de tycker att åtgärden slår orättvist. 

– Hade vi haft en egen entré så hade vi kunnat haft öppet som vanligt, så det här blir väldigt orättvist. Regeringen eller någon måste gå in med pengar och hjälpa oss, för gör de ingenting, så kommer vi inte finnas kvar, säger David Mahmoud. 

I klippet kan du också se vad matgäster tycker om att de nu måste sitta själva. Paret Sara och Hampus blev delade och fick sitta vid var sitt bord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.