I klippet ovan berättar Jan Olsson, elnätschef på Ljungby Energi, vad som ska göras för att säkra upp elverket i Ljungby. Foto: Frida Lindhe/SVT

Efter omfattande översvämningen i fjol – elverket i Ljungby rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

När ån Lagan svämmade över i februari förra året, var elverket i Ljungby i farozonen, då vattennivån utanför var så hög att fönstren riskerade att rämna och vatten forsa in i byggnaden. Nu ska Ljungby Energi vidta flera åtgärder för att rusta upp elverket inför framtida översvämningar.

I klippet ovan berättar Jan Olsson, elnätschef på Ljungby Energi, vad som ska göras för att säkra upp elverket.

SMHI har bedömt att risken för skyfall kommer att öka i Sverige. Nya detaljerade modelleringar har i år gjort forskarna ännu säkrare på att riskerna för framtida skyfall kommer att öka.

Klimatkrisen

Om utsläppen fortsätter att öka kraftigt kan skyfallen bli 40 procent mer intensiva vid seklets slut än idag. Därför är det viktigt för kommuner att förbereda sig för att kunna motverka översvämningar som annars riskerar att komma allt oftare.

Elverket rustas upp

I februari förra året drabbades Ljungby kommun av stora översvämningar då ån Lagan fylldes med enorma mängder vatten.

Vattennivån utanför elverket i Ljungby nådde upp till fönstrena och för att hålla bort vattnet och förstärka väggar och fönster från att kollapsa, vidtog man flera drastiska åtgärder.

Nu ska elverket rustas upp med permanenta lösningar inför framtida översvämningar.

Se klippet för att höra vilka åtgärder det handlar om.

Så här såg det ut i februari 2020 när vattennivån utanför elverket i Ljungby nådde upp till fönstrena. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet