Arabybor samlades utanför polishuset för att protestera. Men Jonas Eek, lokalpolisområdeschef i Växjö, är nöjd med helgens arbete. Foto: Jan-Eric Lundberg

Efter oroligheterna – polisen ökar närvaron på Araby

Uppdaterad
Publicerad
På måndagen samlades ett 10-tal privatpersoner utanför polishuset i Växjö för att visa sitt missnöje efter helgens oroligheter på Araby.

En person är anhållen misstänkt för försök till grov misshandel och flera personer har frihetsberövats i samband med oroligheter i stadsdelen Araby i Växjö. De misstänkta är i övre tonåren och enligt polisen finns en stor chans att de kan komma att dömas eftersom det finns foton från händelserna.

Under lördagskvällen besköts polisen med raketer och grön laser. Oroligheterna fortsatte, trots ökad polisnärvaro, under söndagskvällen och natten till måndag. Då beslagtog polisen en större mängd fyrverkerier.

– Jag är bestört, det är aldrig okej att ge sig på varken det offentliga, privatpersoner eller privat egendom på det här sättet, säger Jonas Eek, lokalpolisområdeschef i Växjö.

Tog in förstärkning

För att klara av situationen fick polisen i Kronoberg under helgen förstärkning från Skåne, Kalmar och Blekinge.

– Vi har jobbat väldigt intensivt nu i helgen med ordningshållning och med att finnas ute i området, säger Jonas Eek.

Under måndagen samlades ett 10-tal personer utanför polishuset i Växjö för att manifestera sina åsikter kring oroligheterna. De uttryckte dels missnöje mot våldet men även mot hur polisen hanterat situationen. En del i kritiken handlar om att polisen varken funnits på plats, eller gått att nå via telefon.

– Jag väntade i 30 minuter i telefonkö i natt innan jag kom fram till polisen, berättar Morgan Johansson som var på plats utanför polisstationen.

Men Jonas Eek håller inte med om att Araby skulle vara ett område som polisen missat. Istället för att öka synligheten i området har polisen prioriterat att samverka med kommunen och skolor och jobba förebyggande.

– Vi jobbar väldigt mycket med Araby och vi har ett system som gör att vi tidigt kan fånga upp ungdomar som hamnat lite på glid, säger han.

Ökad polisnärvaro

För att undvika att liknande situationer uppstår kommer polisen att öka närvaron ytterligare i området, och för att göra det kommer resurser hämtas utifrån. I vilken utsträckning vill inte Jonas Eek uttala sig om.

– Vi får se hur många det blir men det kommer finnas extra resurser som bara har som arbetsuppgifter att arbeta förebyggande i det här området, säger han.

Just polisnärvaro är något Emelie Schreiber, som bor i närheten av där helgens oroligheter utspelade sig, erfterfrågar.

– Polisen måste kunna vara på plats så de är i området när någonting händer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheter på Araby

Mer i ämnet