Bilden är från 2018 då det skapades långa köer på Ölandsbron under juli månad. Foto: Helmuth Persson

Efter påskhelgen – räkna med köer på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen går mot sitt slut och på annandagen vänder många påskresenärer hemåt. Trafikverket manar bilister att ta det lugnt och räkna med köer. Hittills har påsktrafiken avlöpt lugnare än vanligt, enligt Trafikverket.

Den som är på väg hem under måndagen får räkna med köer, framför allt de som färdas söderut från fjällvärlden. Andra sträckor där det kan bli trångt på vägarna är över Ölandsbron och längs ostkusten från Kalmar och norrut.

På en sträcka av E4 norr om Gävle får bilisterna hjälp att sakta ner. Där stängs ett körfält av i södergående riktning på den så kallade två plus ett-vägen.

– Det är en speciallösning som vi gör i samarbete med polisen i Gävleborg. Vi har gjort det i fem, sex år nu och det har varit väldigt framgångsrikt när det gäller att lugna ner påsktrafikanter på väg hem från fjällen, säger Bengt Ohlsson, presschef hos Trafikverket.

Lugn påsktrafik

Påsken är normalt en av de mest olycksdrabbade perioderna på året, men med undantag för den svåra bussolyckan utanför Örebro i lördags ser påsktrafiken ut att ha avlöpt ganska väl.

– Det är klart att det har varit olyckor, men jämfört med en vanlig helg tidigare på våren eller under hösten så har det varit lugnare, som vi har uppfattat det, säger Bengt Ohlsson.

Det har i huvudsak skett singelolyckor som inte berott på att det har varit mycket trafik, utan snarare på att det har varit frost och halt på vägarna morgnar och kvällar samtidigt som många redan har bytt till sommardäck.

Sänk farten

– Sedan har vi haft en och annan motorcykelolycka och det har ofta haft koppling till att det ligger en hel del grus kvar efter vinterns sandning och grusning längs vägarna, säger Ohlsson.

Trafikverkets råd till bilisterna inför resan hem från påskfirandet är att hålla hastigheten och avståndet.

– Jag tycker att man ska låta ledigheten följa med på hemresan, att man låter det ta den tid det tar och inte stressar på. Att man håller avstånd och är tydlig i förhållande till omgivningen om hur man tänker köra. Det är trots allt ett samspel där ute på vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.