Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio kommuner i Kalmar län vill ha ett bättre samarbete nästa gång stora bränder bryter ut i länet. Foto: Räddningstjänsten

Efter skogsbränderna – nio kommuner vill skapa ett räddningstjänstförbund

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade nio kommuner i Kalmar län en utredning om att skapa ett gemensamt räddningstjänstförbund. Tanken är att samarbetet räddningstjänsterna emellan ska underlättas, som vid större skogsbränder.

Det är Borgholm, Emmaboda, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås kommuner som vill skapa ett gemensamt räddningstjänstförbund.

– Vid större händelser är det klart att vi får mer resurser och muskler att sätta in. Det kan handla om skogsbränder men också andra större särskilda händelser, och det är det som är bakgrunden till att lagstiftningen förändrats, säger Johan Persson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Kalmar.

Tidsplanen: nästa år

Efter skogsbränderna 2014 och 2018 i Sverige framkom vissa brister i hur räddningstjänstarbetet organiserades. Det ledde till en ny lagstiftning, som ska se till ledningen vid räddningsinsatser samordnas utifrån ett större geografiskt sammanhang.

Men än har inget förbund skapats. Varje kommun måste själv ta ett beslut , senast nu i vår,om de vill gå vidare med idén eller inte.

– Tanken är att det träder i kraft januari 2023, säger Maria Ihse, kommunikationschef på Oskarshamn kommun.

Såhär såg det ut vid Skogsbranden i Finsjö utanför Mönsterås 2021:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör insatsledaren Janne Karlsson berätta om den pågående skogsbranden och all den extra förstärkning som räddningstjänsten i Mönsterås fått utifrån. Foto: Karin Ahlgren/David Petersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer