Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Efter skolbesparingen – Nybro kommun riskerar skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I januari beslutade Nybro kommun att man skulle göra nedskärningar inom skola och förskola. Facket involverades inte i frågan, och nu har Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet skickat in tvisteframställan och kan kräva kommunen på skadestånd.

– Vi är kritiska till nedskärningen, men det här syftar till samverkan, där kommunen har brustit, säger Joakim Einarsson, som är föreningsombud för Lärarnas Riksförbund i Nybro.

Han framhåller att tvisteframställan inte främst handlar om att de vill ha skadestånd, utan att kommunen ska ta reglerna på allvar.

Fick läsa i tidningen

Fredrik Blad som är ordförande på Lärarförbundet i Nybro är också kritisk till hur kommunen har hanterat saken.

– Vi visste inte ens att beslutet hade tagits, utan vi fick läsa i tidningen att nämnden tagit beslut om 26 miljoner, vilket påverkar ett antal tjänster i området, säger han.

Fackföreningarna har skickat varsin tvisteframställan och driver frågan tillsammans. I början av mars ska parterna träffas och diskutera händelsen, som eventuellt kan tas till domstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.