Stefan Andersson från Växjö är en van vintercyklist. Han tog det säkra före det osäkra och bytte cykelns däck mot nya med dubbar i. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Cykelhandlarna: Allt fler vill cykla ”dubbat”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har vintern gjort sitt intåg med snö och halka i Småland. Vinterväglag betyder däckbyte – även på cykeln.

– Det var suveränt med dubbdäck på min cykel. Det var premiär i går när det frös på, det var riktigt bra faktiskt, säger Stefan Andersson från Växjö som bytte till bättre däck på fredagen.

Blir halt på cykelbanor

Dubbdäcken gör störst nytta när det är riktigt halt, smältvatten som runnit ut på cykelbanan kan bli väldigt halt. Och även när det frusit på och det har blivit spår som frusit till is i ”geggan” då är dubbdäcken till stor nytta.

Möter du kunder som druttat på näsan och säger att de vill ha vinterdäck?

– Det händer nästan varje dag när första halkan kommer. Det är då man får upp ögonen för vinterdäck, säger Rickard Carlsson, cykelhandlare i Växjö.

”Enda kontaktytan mot marken”

I hans butik är lagren med nya dubbdäck välfyllda, och de har märkt av en ökad efterfrågan de senaste åren.

– De senaste tio åren har det varit en konstant ökning av dem som vill ha dubbdäck på sin cykel. Och cyklar man mycket så är ju dubbdäck en stor säkerhetsgrej, för det är ju den enda kontaktytan man har mot marken, säger Rickard Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.