Den större ekbocken är en skalbagge som lever i gamla ekar. Foto: Länsstyrelsen Kalmar

Rödlistade ekbocken har förökat sig på fastlandet

Uppdaterad
Publicerad

Halltorps naturreservat på Öland är enda platsen i Norden där den större ekbocken funnits i begränsad mängd. Men efter en återetablering finns den hotade arten nu på fastlandet igen.

Den större ekbocken är en skalbagge som lever i gamla ekar. Men det ska vara riktigt gamla ekar för att ekbocken ska trivas i den. Just antalet gamla ekar har blivit färre och det tar tid för eken att åldras så att de ska få ekbocken att trivas.

Men på Nordens ark har ekbockar nu fötts upp och har placerats ut i Björnö naturreservat utanför Kalmar, samt Tromtö naturreservat i Blekinge.

Nu finns två populationer i Norden

På just dessa platser finns enligt Länsstyrelsen i Kalmar stora gamla ekar som ekbocken ska kunna trivas i. På Björnö naturreservat upptäcktes häromdagen att ekbocken börjat föröka sig.

– För fyra år sedan placerades ekbockar ut och nu har de lagt ägg. Det innebär att vi har två populationer i Norden nu. Kanske tre snart, om de förökar sig i Blekinge också, säger Jonas Hendin på Länsstyrelsen i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer