Elchockvapnet som poliser i Sverige ska testa att använda under två år. Foto: SVT

Elchockvapen planerades redan i början av 2000-talet

Publicerad

Redan i början på 2000-talet ville polisen införa elchockvapen. Men det har dröjt ända till nu innan det testas i större omfattning.

Vid årsskiftet startar ett två år långt försöksprojekt inom svensk polis. Cirka 700 poliser som ingår i försöksprojektet runt om i landet ska använda elchockvapen i tjänsten och just nu pågår utbildningar.

Redan år 2000 fick SVT:s reporter Göran Åhgren testa att bli skjuten av ett elchockvapen. Men trots att elchockvapen används i andra länder har det dröjt ända till nu innan det börjar testas hos svensk polis.

– Tanken var att det skulle börja genomföras 2005 men det lades ner och genomfördes aldrig, säger Pär Wärdig som är projektledare för införandet av elchockvapen.

Mer kunskap nu

En orsak var att polisens etiska råd vid den tidpunkten avrådde polisen från att genomföra försöksverksamheten.

– Då hade vi precis infört pepparspray och vi ville se effekterna av det. Forskningen kring elchockvapen var inte lika utvecklad då. Men nu vet vi lite mer om elchockvapen, säger Pär Wärdig.

Väntat för länge

2015 tog diskussionen om elchockvapen fart igen efter en studie polisen gjorde om användningen av skjutvapen.

– Poliser i Sverige skjuter inte ofta och när man använt sitt tjänstevapen blir man granskad, för det våld man använder ska vara försvarligt. Men det har också lett till att polisen ibland väntar lite för länge med att skjuta vilket leder till att risken för att bli skadad finns, men med elchockvapnet blir risken för allvarliga skador mindre både på gärningsman och polis, avslutar Pär Wärdig.

Efter det två år långa försöksprojektet ska utvärderingar göras, därefter tas beslut om huruvida elchockvapnet ska införas permanent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer