Engångsgrillar får användas även i de kommuner där det råder eldningsförbud – men får inte placeras direkt på torrt gräs. Foto: TT

Eldningsförbud i Kronoberg och Kalmar län förutom Öland

Publicerad

Med anledning av den stora risken för skogs- och markbränder råder eldningsförbud i samtliga kommuner i Kalmar län förutom Öland. Från och med fredag den 18 maj gäller förbudet även Kronobergs län.

Eldningsförbudet gäller hela Kronobergs län och samtliga av Kalmar läns tolv kommuner förutom Borgholm och Mörbylånga.

Det innebär att det är förbjudet att göra upp öppen eld i skog och mark, även i iordninggjorda eldstäder på marken om inte dessa har godkänts av räddningstjänsten. Det är också otillåtet med pyroteknisk utrustning, och att kasta cigarettfimpar utomhus.

Det är tillåtet att grilla med träkol eller birketter i camping-/trädgårdsgrillar på ben, eller med motsvarande anordning som inte kan överföra värmen till brännbart underlag. Levande ljus och fotogenlampor får användas.

Eldningsförbudet gäller tillsvidare och den som bryter mot förbudet kan komma att dömas till böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer