Eldsjälarna i Vimmerby IF prisades för sitt integrationsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Sverige United delar varje år ut guld,silver och bronshanden till eldsjälar och föreningar som jobbar för ökad mångfald och integration inom fotbollen. Hundratals var nominerade, och i år gick silverhanden till Vimmerby IF:s Stefan Bragsjö och Budo Ericsson.

Galan hölls i Stockholm på torsdagen. I årets priskommité satt landslagsmålvakten Zećira Mušović,fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson,Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim.

Själva priset på 30.000 kronor delades ut av Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Att få ett personligt erkännande för sitt arbete med integration inom fotbollen var stort säger pristagaren Budo Ericsson när SVT når honom på fredagen.

– Man går ju lite på moln fortfarande, det var väldigt kul.

Hör Budo Ericsson berätta om arbetet bakom priset i videon.

Priskommitténs motivering:

”För den som drivs av ett starkt socialt patos, mycket energi och vill bidra till en trygg morgondag är chansen stor att man viger sitt liv åt samhällsengagemang och föreningsliv. Har man dessutom en övertygelse att en fotbollsförening kan göra så mycket mer än att lära ut fotboll så kan det utvecklas till ett socialt ansvarstagande som stöttar en hel bygd. För årets Silverhanden-stipendiater handlar integration om att få med de som står utanförsamhället, undanröja trösklar och ha öppna armar till andra kulturer. Genom att bygga nätverk blir deras arbete långsiktigt hållbart. I en förening som prisats för sina insatser är det nu dags att hylla personerna, två pionjärerinom integration som lever enligt sin egen devis: Föreningslivet bygger Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.