Foto: TT

Elev uppmanades stanna hemma från skolan – nu utreds skolans agerande

Uppdaterad
Publicerad

En elev på en grundskola i Mönsterås kommun var inte i skolan under några veckor under hösten sedan han inte fått det stöd han behövde.

Elevens vårdnadshavare har anmält skolan till Skolinspektionen på grund av att man upplever att pojken inte fått det stöd han behövt och att skolan uppmanat dem att hålla pojken hemma från skolan istället för att sätta in stödåtgärder.

– Det är inte bra att vi hamnat i en situation där eleven inte varit i skolan på flera veckor. Det har varit en svår situation men vi har drygt 1500 elever i grundskolan i kommunen och det går inte prickfritt med alla elever, säger Magnus Sjöstedt, skolchef i Mönsterås kommun.

Kommunen ska yttra sig om händelsen

Sedan den här veckan har eleven börjat i en annan skola i kommunen. Skolinspektionen har begärt att kommunen yttrar sig om händelsen, ett yttrande som ska vara inne senast den 7 december. Innan dess vill Magnus Sjöstedt inte säga så mycket.

– Det viktiga nu är att eleven är i skolan igen. I vårt yttrande till Skolinspektionen kommer vi att redogöra för hur vi ser på saken och sedan är det upp till myndigheten att fatta beslut kring om vi brustit eller inte.

Anser du att skolan har agerat rätt när man uppmanat pojken att stanna hemma?

– Generellt är det inte så vi ska arbeta. Vi ska jobba med att erbjuda stöd i skolan men det kan alltid finnas undantag. Dessutom finns det andra elever att ta hänsyn till som ska ges möjlighet till studiero.

En komplex miljö

Han säger också att situationen varit speciell och svår att hantera.

– Skolan är en komplex miljö där både den enskilde ska ha stöd samtidigt som elever ska ges möjlighet till trygghet. Men det här är en speciell situation och inget som är särskilt vanligt förekommande.

Exakt vilken typ av stöd eleven ska ha behövt eller hur läget närmare sett ut vill han inte kommentera mer i detalj av respekt för den enskilde eleven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.