Skolkorridor på högstadieskola. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Elever är rädda på Åsedaskolan – skolan hotas av vite

Publicerad

Åsedaskolan måste jobba med sin värdegrund. Elever på skolan är otrygga och rädda. Blir inte situationen bättre hotas skolan av vite på 500 000 kronor av Skolinspektionen, rapporterar Smålandsposten.

Skolinspektionen har gjort flera besök på Åsedaskolans högstadium. Elever har då berättat att det förekommer rasistiska och kränkande kommentarer och att det är stökigt på lektionerna, rapporterar Smålandsposten. En del elever är rädda för att gå ensamma i korridorerna eller till och från skolan. Även lärarna vittnar om dålig arbetsmiljö.

Nu hotar Skolinspektionen med vite på 500 000 kronor om skolan inte tagit tag i och löst problemet till den 15 maj nästa år.

Omstart nästa termin

Ann-Charlotte Elmbro är tillförordnad rektor på skolan sedan ett par veckor tillbaka.

Lotta Elmbro, tf rektor på Åsedaskolan Foto: Privat

– Jag är övertygad om att vi klarar att vända det här. Det är en erfaren och bra lärarkår på skolan, och om vi pratar oss samman och kör detta fullt ut, då kommer vi att landa i att det blir studiero på skolan, det är jag helt övertygad om, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Hon har börjat med att ta fram en plan för hur man ska komma till rätta med problemen, och ser terminsstarten nästa år som en omstart.

– Vi reviderar ordningsreglerna, där vi ska lägga till förväntansregler – på elever, personal och vårdnadshavare. Vi kommer att ha en konsekvenstrappa. Sedan ska vi också titta över lektionsrutinerna, hur de ser ut. Och så har vi har en planering med elevhälsan som handlar om vårt värdegrundsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.