Foto: TT/Montage

Hot om skolskjutning på Instagram – nu erkänner två flickor

Två unga flickor har erkänt att de skrev ett hot på Instagram om att genomföra en skolskjutning på Kristinebergsskolan i Oskarshamn.
Nu planerar åklagare att väcka åtal för olaga hot.

Det var på onsdagsmorgon som personal informerades om hotet att en skolskjutning skulle ske på Kristinebergsskolan i Oskarshamn. Hotet hade skrivits i ett inlägg på sociala mediet Instagram.

Skolan polisanmälde och informerade vårdnadshavare, man tog även in utökad bevakning.

LÄS MER: Skola hotad på Instagram – ”se upp, planerar en skolskjutning”

Men under gårdagskvällen kom det fram att det inte fanns någon grund i hotet och vid 19.30-tiden igår kväll informerades föräldrar. Enligt rektor Matilda Bladås var det elever på skolan som tog kontakt med en vuxen på skolan och berättade att de skrivit inlägget.

– Det var goda relationer till vuxna människor på skolan som gjorde att vi kunde avvärja hotbilden. Det är barn som inte förstod vidden av det budskapet som de spred, säger hon.

Såg det som ett skämt

Åklagaren Patrik Sonevang bekräftar att det rör sig om två unga flickor som båda är straffmyndiga som erkänt.

– De har hörts och delgivits misstanke och de vidgår de faktiska omständigheterna, säger han.

Han planerar att inom kort att väcka åtal. Om rubriceringen blir olaga hot eller grovt olaga hot är ännu oklart.

– Ungdomarna har sagt att det inte var allvarligt menat och att de sett det som ett skämt. Men jag har lite svårt att se humorn i det här, särskilt som det var en skolskjutning i USA i går. Så jag ser att jag kommer gå vidare med detta och det kommer bli ett åtal, säger Patrik Sonevang.

Maxstraffet för olaga hot är fängelse i ett år, och för grovt olaga hot är det fängelse i minst sex månader och högst fyra år. Men för de två ungdomarna kommer det nog snarare bli aktuellt med någon form av ungdomsstraff.

”En fruktansvärd dag”

Under torsdagen har Kristinebergsskolan verksamhet som vanligt. Långtgående planer fanns på att helt stänga skolan till följd av hotet – planer som alltså kunde stoppas under onsdagskvällen.

Men polis är på plats för att öka tryggheten, och en skolpsykolog är tillgänglig för eleverna hela dagen. Mentorerna i de olika klasserna har även informerat eleverna och svarat på frågor.

– Vi är nog lite tagna efter gårdagens händelse. Det var en fruktansvärd dag både för personal, vårdnadshavare och elever. I dag är vi tillbaka till en normal dag, eller så normal dag som det går, säger Matilda Bladås, rektor.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer